woensdag 7 december 2011

.tar.gz bestanden installeren op linux pc's

Omdat dit een veelvoorkomend probleem is bij de beginnende linuxgebruiker en ik iedereen nog altijd wil aanmoedigen om linux te gebruiken krijg je hier de uitleg:

1) je dubbelklikt op het tar.gz bestand en pakt het uit zoals je dat bij een zip of rar bestand zou doen en je plaats alles samen in 1 folder (als dit al niet het geval is)
2) je opent de terminal (die vind je normaal gewoon tussen je bestanden in je "applications" lijst, het noemt "Terminalwindow" of "Terminal")
3) je typt "cd <folder waar alles inzit>" en entert het.
4) je typt "./configure; make; make install" entert het.

voila, het is geinstalleert... indien je toch een error kreeg probeer het dan opnieuw zoals het bij "extra" staat onderaan dit bericht en indien het dan nog altijd een error geeft kijk dan op de website waarvan je het prog. gedownload hebt of ze daar geen hulp bieden want dan ligt het aan het prog.

extra: indien de bovenstaande stappen niet werkten zorg er dan voor dat de terminal nog altijd in de juiste folder staat en typ dan "sudo su" in terminal, je entert het en typt dan je passwoord en entert dat ook en hierna typ je terug opnieuw "./configure; make; make install" en entert dit ook opnieuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten